Saft, gelé å inlagd gurka
Hej igen!
Har fortsatt skörda på kollo å vill dela med mig av vad jag har gjort (eller en del av det i alla fall)
Svartvinbärsgelé
Inlagd gurkan
Detta recept använde jag (http://www.odla.nu/forums/index.php?s=8d9a22d24f82f6e37eeacc321d1ea5bc&showtopic=32385&pid=275644&mode=threaded&start=#entry275644)
Saltlag:
3 kg västeråsgurka/druvgurka
1½ dl salt
vatten som täcker gurkorna
Inläggningslag:
1 L strösocker
6 dl 12% ättika
9 dl vatten
dillkronor
1 påse gula senapsfrön
pepparrot
Rör ut saltet i lite kallt vatten
tvätta gurkorna (jag skrubbade mina med en disksvamp, oanvänd, så att det stickiga försvann)
lägg i gurkorna och fyll upp med vatten så det täcker dom
låt stå över natten
häll av vattnet och torka gurkorna och skiva dom
Koka upp lagen
tag 2 tsk Atamon per liter lag
varva gurkorna med dillkronor senapsfrön och pepparrot i små bitar
häll lagen varm över gurkorna
låt svalna och ställ svalt
Färdig att äta efter två veckor :)
Rabarbersaft
Jag använde Lelias recept (http://www.recept.nu/1.122155/leila_lindholm/safta_sylta/frukt_bar/rabarbersaft)
Ingredienser
1 kg rabarber
1.5 l vatten
4.5 dl strösocker
1 st cirton, saften
Gör så här
1. Skär rabarbern i småbitar och med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.
2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.
3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.
Leilas tips!
Servera den gärna iskall med isbitar, garnera med färska jordgubbar eller lime.
Kramelikram Hanna
Men duuuuu.. Vad du är duktig och pysslig. Du får ju till o med mig att bli sugen på en liten kollonilott...ler
Massa kramar till dig denna regniga dag.
Tack vännen <3<3<3