Saft, gelé å inlagd gurka

Hej igen!

Har fortsatt skörda på kollo å vill dela med mig av vad jag har gjort (eller en del av det i alla fall)


Svartvinbärsgelé


Inlagd gurkan
Detta recept använde jag (http://www.odla.nu/forums/index.php?s=8d9a22d24f82f6e37eeacc321d1ea5bc&showtopic=32385&pid=275644&mode=threaded&start=#entry275644)

Saltlag:
3 kg västeråsgurka/druvgurka
1½ dl salt
vatten som täcker gurkorna

Inläggningslag:

1 L strösocker
6 dl 12% ättika
9 dl vatten
dillkronor
1 påse gula senapsfrön
pepparrot

Rör ut saltet i lite kallt vatten
tvätta gurkorna (jag skrubbade mina med en disksvamp, oanvänd, så att det stickiga försvann)
lägg i gurkorna och fyll upp med vatten så det täcker dom
låt stå över natten

häll av vattnet och torka gurkorna och skiva dom


Koka upp lagen
tag 2 tsk Atamon per liter lag
varva gurkorna med dillkronor senapsfrön och pepparrot i små bitar
häll lagen varm över gurkorna
låt svalna och ställ svalt

Färdig att äta efter två veckor :)



Rabarbersaft
Jag använde Lelias recept (http://www.recept.nu/1.122155/leila_lindholm/safta_sylta/frukt_bar/rabarbersaft)

Ingredienser

1 kg rabarber
1.5 l vatten
4.5 dl strösocker
1 st cirton, saften

Gör så här

1. Skär rabarbern i småbitar och med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.

3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.

Leilas tips!
Servera den gärna iskall med isbitar, garnera med färska jordgubbar eller lime.

Kramelikram Hanna


Kommentarer
Postat av: Helén

Men duuuuu.. Vad du är duktig och pysslig. Du får ju till o med mig att bli sugen på en liten kollonilott...ler

Massa kramar till dig denna regniga dag.

2010-08-26 @ 12:07:36
URL: http://www.metrobloggen.se/dnf
Postat av: Hanna

Tack vännen <3<3<3

2010-08-27 @ 19:29:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0